Friday, 17 February 2012

KITA SEMUA ADALAH ISTIMEWA

KITA SEMUA ADALAH ISTIMEWA......
Setiap drpd kita dilahirkan drpd rahim seorg ibu. Biar sehebat mana kita membenci diri sendiri, jgn pernah lupa bahawa suatu ketika dahulu kelahiran kita pernah disambut penuh tawa, riang gembira oleh ibu & ayah. Biarpun 1 dunia membenci, ingatlah bahawa kita tetap istimewa. Oleh sbb itulah Allah masih membenarkan kita hidup bernyawa. Jika ada 1 perkara yg harus disedari supaya kita tak berasa lemah, itulah dia "We are special!". Kita punya akal. Jika tidak mustahil kita dpt membaca ayat2 yg ditulis ini kan? Akal adalah anugerah Allah yg tak terhingga. Ia membezakan antara manusia dgn haiwan & tumbuh-tumbuhan. Manusia yg sering menghina diri sendiri & bersikap lemah di hadapan org lain sebenarnya sdg bersikap kufur dgn nikmat Allah. Dia tak tahu menghargai nikmat akal yg dianugerahkan kpdnya. Seolah-olah penghormatan Allah itu tak mahu diterima & dianggap tak bernilai. "Aku bodoh, mereka pandai...aku lemah tak punya apa2, mereka hebat & kaya raya." Ketahuilah bahawasanya, org yg tak tahu menghargai diri sendiri adalah org yg tak tahu berterima kasih & bersyukur kpd Allah S.W.T. Maka, menyedari bahawa kita semua adalah istimewa adalah jalan terbaik menjadi hamba-Nya yg bersyukur.

Firman Allah:
"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dlm bentuk yg sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dgn keadaannya)." (At-Tin:4)

Keangkuhan & keengganan kita utk menghargai ciptaan Allah, iaitu diri sendiri boleh mengundang murka Allah & menjatuhkan martabat kita di sisi-Nya.

Firman Allah:
"Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yg rendah." (At-Tin:5)

Apabila kita telah menyedari bahawa kita adalah istimewa, maka kita akan lebih bersyukur. Kesyukuran itu membawa kita menggunakan segala keistimewaan utk berbakti & taat kpd Allah. Kesedaran itu akan mengubah persepsi kita dlm kehidupan & menjadikan kita lebih bertenaga & yakin utk melangkah. Kita tak lagi merasa sedih & lemah di sisi manusia. Bahkan, itulah yg dikehendaki Allah. Kesimpulannya, ada 1001 sebab yg boleh kita rungkaikan utk membuktikan bahawa kita adalah istimewa. Wallahu a'lam....

No comments:

Post a Comment